On the day of your test

Informacije i savjeti o danu polaganja testa IELTS

Ako polažete IELTS na daljinu kod kuće ili na drugom mjestu, više o postavkama i preduvjetima možete saznati u našem odjeljku IELTS Online.

Informacije u nastavku primjenjuju se samo ako polažete IELTS test u centru za testiranje.

Na dan polaganja testa IELTS možda ćete biti pomalo nervozni. Da bi sve prošlo bez poteškoća, pripremili smo informacije kako biste razumjeli što se događa taj dan.

Na test IELTS morate doći na vrijeme. Desetak dana prije testiranja dobit ćete e-poruku tako da znate kada test započinje. E-poruka sadrži i postupke i raspored na dan testiranja. Ako zakasnite, nećete smjeti polagati test.

Ako ste zatražili posebne uvjete zbog invaliditeta ili drugog stanja, prilagodbe će se izvršiti na dan testiranja. Obratite se našem osoblju na lokaciji testa šest tjedna unaprijed.

Unaprijed se pobrinite da ste spremni i da imate nešto za jelo i piće. U prostoriju za testiranje ne smijete unositi hranu, ali smijete uzeti vodu u prozirnoj bočici.

Koliko traje test?

Testovi slušanja, čitanja i pisanja traju 2 sata i 40 minuta i nema pauza između pojedinih dijelova testa.

Test govorenja može biti isti dan kada i drugi dijelovi testa ili unutar tjedan dana prije ili nakon toga. Unaprijed ćete primiti obavijest ako se test govorenja ne odvija isti dan kao i glavni test.

Što trebam ponijeti u prostoriju za testiranje?

Trebate ponijeti:

  • osobnu iskaznicu / identifikacijski dokument 
  • običnu i kemijsku olovku (obična olovka potrebna je za test slušanja i čitanja)
  • gumicu

Preporučujemo da ponesete:

  • vodu u prozirnoj bočici.

U prostoriju za testiranje nećete smjeti unijeti ništa drugo.

Isključite mobilni telefon i druge elektroničke uređaje. Zamolit ćemo vas da te i ostale osobne predmete odložite izvan prostorije za testiranje.

Što da radim s osobnim predmetima na dan testiranja?

Bit će dostupan siguran prostor gdje ćete ostaviti sve svoje stvari. British Council ne snosi odgovornost za gubitak ili oštećenje osobnih predmeta na lokaciji za testiranje. Stoga preporučujemo da vrijedne predmete poput mobilnog telefona i računala ostavite kod kuće.

Kada se provjerava moj identitet?

Osoblje na lokaciji za IELTS testiranje provjerit će vaš identitet po dolasku.

Ponesite istu važeću osobnu iskaznicu / identifikacijski dokument (državna osobna iskaznica ili putovnica) koje ste koristili prilikom prijave za test.

Nevažeća ili istekla osobna iskaznica / identifikacijski dokument neće se prihvaćati. Ako ne možete pokazati važeću osobnu iskaznicu, nećete moći polagati test.

Kada ću se fotografirati na dan testiranja?

Fotografirate se na dan testiranja zbog dodatnih sigurnosnih mjera i ta će fotografija biti na vašem obrascu izvješća o testu.

Što se događa na kraju testiranja?

Ostanite sjediti dok vam nadležna osoba ne da odobrenje da napustite prostoriju.

Ako smatrate da je bilo problema koji su utjecali na vaš uspjeh, odmah obavijestite nadležnu osobu.

Ako želite podnijeti prigovor ili pritužbu, od nadležne osobe zatražite obrazac za prijavu problema na dan testiranja.

Što ako mi je potrebna pomoć tijekom testiranja?

Ako imate pitanja tijekom testiranja, podignite ruku i zatražite pomoć.

Prilikom polaganja testa slušanja provjerite možete li dobro čuti zvuk. Odmah podignite ruku i obavijestite nadležnu osobu ukoliko ne čujete snimak.

Ne zaboravite da ćete nakon dijela slušanja imati 10 minuta za ispunjavanje listića za odgovore. Nećete imati 10 minuta nakon dijela čitanja, stoga obavezno zapisujte odgovore na listić za odgovore kako dovršite koji dio.

Ako tijekom testa morate na zahod, podignite ruku i privucite pažnju nadležne osobe. Ne ometajte druge sudionike.

British Council ozbiljno shvaća vašu sigurnost

Imajte na umu da je sigurnost testa IELTS u British Councilu vrlo važna. Kao dodatna mjera, svi sudionici moraju se fotografirati kod administrativnog osoblja testa IELTS na dan testiranja. Obavezno pročitajte upute za fotografiranje koje dobivate nakon prijave za test.

U prostoriji za testiranje nisu dopušteni nikakvi satovi, bez obzira na njihov model i starost. Svoj sat morate ostaviti s ostalim osobnim predmetima u sigurnom prostoru koji će biti namijenjen za to. Na lokaciji za testiranje postoji sat.

Podijelite sadržaj