WWI Indian soldiers

Istraživanje koje je British Council proveo u sedam zemalja otkriva opći nedostatak razumijevanja globalnih razmjera i utjecaja Prvog svjetskog rata.

Iz izvješća pod naslovom Sjećanje na Prvi svjetski rat vidljivo je da je znanje o Prvom svjetskom ratu – čija se stota obljetnica obilježava ove godine – uglavnom ograničeno na borbe na zapadnoj bojišnici. Manje od trećine od ukupno 7488 ispitanika upoznato je s činjenicom da su Bliski istok (29%) i Sjeverna Amerika (28%) odigrali važnu ulogu u ratu, a tek gotovo svaki peti ispitanik zna da su u rat bile uključene i Azija (17%) i Afrika (11%).

Ovim izvješćem British Council poziva da se stota obljetnica Prvog svjetskog rata iskoristi u svrhu boljeg razumijevanja globalne naravi tog sukoba, priznajući njegov trajan utjecaj na povjerenje i razumijevanje između Velike Britanije i zemalja širom svijeta.

U izvješću se navode i ove manje poznate činjenice o globalnim razmjerima rata:

• Gandhijeva prva kampanja građanskog neposluha protiv britanske vlasti 1919. godine proizašla je iz neostvarenih očekivanja da će Indija za svoj doprinos Prvom svjetskom ratu s oko 1,5 milijuna u ljudstvu biti nagrađena samoupravom.

• Više od milijun pripadnika pomoćnih trupa iz Afrike raspoređeno je u ratu, ponekad i na prisilan način. Od toga je oko 100.000 osoba izgubilo život.

Ove su činjenice mnogo bolje poznate u zemljama sudionicama u ratu te one danas mogu značajno doprinijeti zauzimanju stava prema Velikoj Britaniji. Istraživanje je za British Council provela organizacija YouGov u Egiptu, Francuskoj, Njemačkoj, Indiji, Rusiji, Turskoj i Velikoj Britaniji. U svakoj zemlji online anketom ispitano je između 1000 i 1200 osoba.

Glavna slika: Ranjeni indijski vojnici u francuskom selu (ustupljeno ljubaznošću Imperijalnog ratnog muzeja)

Vanjske poveznice

Podijelite sadržaj