Inclusive Design

Ponosni smo na svoj rad na promicanju inkluzivnog dizajna u Hrvatskoj. 

Projekt inkluzivnog dizajna, koji smo provodili od 2011. do 2012. godine, ostvaren je kroz partnerstvo s Helen Hamlyn Centre for Design, Royal College of Art, Hrvatskim dizajnerskim društvom i Studijem dizajna Sveučilišta u Zagrebu. 

Što je to inkluzivni dizajn?

inkluzivni dizajn usmjeren je na kreiranje proizvoda i usluga koje bez posebne prilagodbe može koristiti što više ljudi.

Radionice inkluzivnog dizajna u Zagrebu

S udruženjima koja rade s osobama s invaliditetom 2011. godine organizirali smo dvije petodnevne radionice u Zagrebu. 

Profesionalni dizajneri i osobe s invaliditetom zajedno su radili na kreiranju proizvoda koji su se pokazali vrlo uspješnima - velik broj njih još je uvijek na tržištu. Mogu se kupiti u centru Zagreba u specijaliziranoj trgovini za proizvode hrvatskih dizajnera. U projekt su bile uključene Udruga za promicanje inkluzije i URIHO, Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. 

Projekt je privukao značajnu medijsku pažnju i nagrađen je nagradom Grand Prix na regionalnoj izložbi dizajna Dan D u lipnju 2011. godine.

Radionice inkluzivnog dizajna u Osijeku

Slične radionice koje su se sljedeće godine održale u Osijeku rezultirale su dvjema novim linijama proizvoda. Ovaj smo put surađivali sa Zvonom, udrugom djece i mladih s poteškoćama u razvoju, te socijalnom zadrugom NEOS koja zapošljava bivše ovisnike o drogama.

I ovaj je put projekt nagrađen: osvojio je nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva za najbolji koncept 2011./2012. godine te nagradu udruge Mrak (Mreža za razvoj i kreativnost, Hrvatska). 

Izložba kojom je otvoren Welcome Croatia Festival

Naš rad na području inkluzivnog dizajna svečano je obilježen izložbom Extra/ordinary Design Workshops, kojom je u siječnju 2013. godine započeo Welcome Croatia Festival u Londonu.

Podijelite sadržaj