O Vještinama za društveno poduzetništvo

Vještine za društveno poduzetništvo projekt je British Councila koji pruža mogućnost za učenje i umrežavanje na međunarodnoj razini, a namjera mu je pokrenuti suradnju između javnog i privatnog sektora i organizacija civilnog društva.

Ovim programom želimo potaknuti društvene poduzetnike u Ujedinjenom Kraljevstvu i širom svijeta da istražuju nove načine poslovanja u društvene svrhe. Stoga:

  • radimo s društvenim poduzetnicima, zajednicama, školama i sveučilištima, think tankovima, vladinim agencijama i nevladinim organizacijama.
  • pružamo mogućnosti za umrežavanje i razvijanje zajedničkih ideja putem međunarodnih skupova i studijskih putovanja u i iz Ujedinjenog Kraljevstva.
  • razvijamo edukativne programe kako bismo pomogli društvenim poduzetnicima u povećavanju utjecaja njihova rada.
  • sa suradnicima proučavamo programe financiranja kako bismo stvorili više mogućnosti za ulaganje u društveno poduzetništvo.

Što je društveno poduzetništvo?

Društveno poduzetništvo je poslovanje s prvenstveno društvenim ciljevima, ostvareni viškovi kojega se u načelu ponovo ulažu u sam posao ili u zajednicu, umjesto da ga pokreće potreba maksimalnog povećanja profita dioničara i vlasnika. Biti poduzetnikom predstavlja mnogo više od ugovaranja poslova. Radi se i o stvaranju ideala: osnaživanju zajednice i rješavanju društvenih problema. 

Pridružite nam se na internetu

Sudjelovanje u projektu Vještine za društveno poduzetništvo sastoji se u tome da vaše poduzeće postane dijelom rastuće međunarodne mreže. 

Pridružite se najvećoj svjetskoj mreži socijalnih poduzeća i društvenih poduzetnika koju su stvorile novine Guardian u suradnji s British Councilom te od zajednice primite uvide, savjete i spoznaje o najboljim praksama.

Cilj je Mreže društvenog poduzetništva povezati i osnažiti društveno osviještene ljude te im pomoći u stvaranju snažnijeg pozitivnog utjecaja u našoj stvarnosti. Prijava je besplatna. 

Naši materijali 

Freer Spreckley, voditelj edukacije Planiranje društvenog poduzeća, napisao je dva priručnika za društvene poduzetnike koje su preveli i prilagodili naši kolege iz organizacije CEDRA, Cluster za eko-društveni razvoj.

Kratke video snimke s međunarodne konferencije o društvenom poduzetništvu možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Lokalne aktivnosti

Konferencija o društvenom poduzetništvu u Republici Hrvatskoj: prilike i izazovi, 17. studenog 2009. godine

Konferenciju su organizirali Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i British Council Hrvatska. Govornik iz Ujedinjenog Kraljevstva bio je John Bromley, ravnatelj National Social Marketing centra.

Razumijevanje i razvoje društvenog poduzetništva za organizacije civilnog društva, ožujak 2010. godine

Dva treninga za svrhu su imala povećati kapacitete organizacija civilnog društva za društveno poduzetništvo na lokalnoj i regionalnoj razini. Treninzi za predstavnike organizacija civilnog društva koje primaju institucionalnu potporu od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i predstavnike organizacija civilnog društva koji su partneri programa Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva provedeni su u organizaciji Social Enterprise London.

Regionalni trening za trenere na polju društvenog poduzetništva iz jugoistočne Europe, srpanj 2010. godine

Trening je proveden u Beogradu uz sudjelovanje šestero sudionika iz Hrvatske, a bio je usmjeren na predstavnike organizacija civilnog društva i predstavnike Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Druga konferencija Foruma donatora Hrvatske, 30. rujna – 2. listopada 2010. godine

Konferenciju su organizirali Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, British Council i Veleposlanstvo SAD-a. Govornicima iz Ujedinjenog Kraljevstva bili su John Bromley, ravnatelj National Social Marketing centra, i Phil Tulba iz organizacije The Young Foundation.

Treninga planiranja društvenog poduzetništva, studeni 2010. – veljača 2011. godine

Tri modula treninga vodili su Freer Spreckley, trener u Local Livelihoods, i lokalni treneri.

Studijski posjeti za sudionike projekta Vještine za društveno poduzetništvo, siječanj – ožujak 2012. godine

Jedanaest sudionika bilo je u dvotjednom posjetu partnerskim organizacijama, društvenim poduzetnicima i ustanovama koje promoviraju i razvijaju društveno poduzetništvo u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Međunarodna konferencija o socijalnom poduzetništvu, 10. i 11. srpnja 2012. godine

Konferencija u organizaciji British Councila i Ministarstva rada i mirovinskog sustava okupila je važne lokalne dionike uključujući članove radne skupine koja radi na izradi Strategije socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj te predstavnike britanskih društvenih poduzeća i organizacija koje promiču i razvijaju društveno poduzetništvo.

Podijelite sadržaj