Dizajn za inkluziju - projektni tim
Dizajn za inkluziju - projektni tim 

O projektu 

Projekt Dizajn za inkluziju imao je za cilj poboljšati pristup tržištu rada osobama s invaliditetom te potaknuti njihovu društvenu uključenost. Financiran je sredstvima Europske unije. Nadovezao se na projekt Extraordinary Design koji je British Council u Hrvatskoj uspješno provodio od 2011. do 2012. godine u Zagrebu i Osijeku. U projekt su bili uključeni profesionalni dizajneri i osobe s invaliditetom koji su zajedno radili na stvaranju inkluzivnih, za tršište zanimljivih proizvoda. Inkluzivni dizajn je inovativni pristup promicanju društvene uključenosti, raznolikosti i jednakosti, koji se brine za potrebe ljudi osoba s invaliditetom, ali vodi računa i o tome da smo svi različiti i imamo različite potrebe.  

Projekt Dizajn za inkluziju bio je namijenjen osobama s invaliditetom i lokalnoj zajednici u Požeško-slavonskoj županiji i provodio se u partnerstvu s Gradom Požegom i MI Udrugom roditelja djece s posebnim potrebama, te u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom. Glavni je cilj projekta bio doprinijeti promicanju društvene uključenosti osoba s invalditetom te povećati njihovu zapošljivost kroz razvoj vještina. Projektom se također nastojalo potaknuti sudionike na aktivan pristup tržištu rada, kao i povećati razinu njihove društvene uključenosti. 

Projektne aktivnosti

Središnja aktivnost projekta bila je radionica inkluzivnog dizajna koja se pod kreativnim vodstvom Julije Cassim održala u Požegi od 8. do 15. siječnja 2016. godine. Na radionici je 20 profesionalnih dizajnera, stranih i domaćih, radilo na razvoju novih proizvoda zajedno s osobama s invaliditetom, i tako im pomoglo razviti samopouzdanje, socijalne kompetencije i osvijestiti vlastite sposobnosti. Profesionalni dizajneri sudjelovali su u procesu kako bi osigurali kvalitetu proizvoda koji bi po završetku projekta trebali postati izvor prihoda za MI Udrugu. 

Razvijeni proizvodi predstavljeni su javnosti na dvije izložbe.

Izložba zajedničkih inovacija: od procesa inkluzije do proizvoda prikazivala je rezultate dviju Extraordinary Design radionica održanih u Zagrebu i Osijeku te rezultate radionice projekta Dizajn za inkluziju u Požegi, a bila je otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu od 15. do 26. ožujka. Svečano ju je otvorio Prince od Walesa, a otvaranje je ujedno bila prilika za proslavu 70. obljetnice djelovanja British Councila u Hrvatskoj.

Prince Charles na izložbi
Prince Charles razgledava izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt 

Druga izložba Dizajn za inkluziju - dizajn koji čini razliku postavljena je u knjižnici Gimnazije Požega od 6. travnja do 4. svibnja 2016. Prateća aktivnost izložbe u Požegi bile su također radionice za školsku djecu i osobe s invaliditetom s ciljem poticanja razumijevanja različitosti i međusobnog uvažavanja. Izložbeni katalog možete preuzeti niže na stranici. 

Radovi nastali u u sklopu projekta odabrani su i za Izložbu hrvatskog dizajna 1516, postavljenu u Muzeju za umjetnost i obrt i Salonu Izidor Kršnjavi u rujnu i listopadu 2016. godine

ŽELITE ZNATI VIŠE?

Za više informacija slobodno kontaktirajte Rosanu Besednik

Ovaj projekt je podržala Europska unija. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost British Councila i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledište Europske unije.

Vanjske poveznice

Podijelite sadržaj