Prince Charles uručuje nagradu Anji Jovanovac iz Gimnazije Županja
Prince Charles uručuje nagradu Anji Jovanovac iz Gimnazije Županja na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta 14. ožujka 2016.  ©

HNK 

U veljači ove godine British Council u Hrvatskoj pozvao je nastavnike i učenike osnovnih i srednjih škola da se pridruže natjecanju kojim se slavi Shakespearov život i rad u godini 400. obljetnice njegove smrti.  

Tko je sudjelovao u natjecanju? 

U natjecanju je sudjelovalo 11 hrabrih skupina učenika i učenica, uz potporu svojih nastavnika.   

Što su trebali učiniti? 

Nastavnici i učenici trebali su posjetiti naš portal Schools Online i preuzeti obrazovne materijale Shakespeare Lives Schools Pack koji su nastali u partnerstvu s Royal Shakespeare Company. 

Obrazovni materijali slave Shakespearea kao pisca koji se obraća svim ljudima i narodima i bavi se velikim pitanjima i temama o ljudskom životu. Materijali potiču nastavnike i učenike da razmotre neka od ključnih pitanja, tema i ideja u Shakespearovim djelima i kako su ta pitanja, teme i ideje još uvijek relevantni i aktualni za nas danas, gdje god da se nalazimo u svijetu. 

Koristeći se tim materijalima, nastavnici i učenici trebali su i sami kreativno interpretirati Shakespearea i svoj rad snimiti i pohraniti na svoj You Tube kanal. Tražili smo zanimljive, žive i dinamične interpretacije na engleskom jeziku koje:  

1) koriste jednu od 5 tema iz obrazovnih materijala 

2) nisu duže od 5 minuta   

3) uključuju do 10 sudionika (zajedno s nastavnicima) 

4) koriste samo one rekvizite koje sudionici mogu lako donijeti na pozornicu  

5) je lako postaviti negdje drugdje - istražujemo mogućnosti da tri pobjedničke interpretacije pokažemo javno.  

tko je pobijedio? 

Primili smo 11 prijava i odabrali sljedeće tri kao najbolje: 

1. mjesto: Gimnazija Županja, prof. Katarina Berać Vuić:  https://www.youtube.com/watch?v=kpA27koBmD0&feature=youtu.be  

2. mjesto: Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, prof. Dea Kovačević: https://www.youtube.com/watch?v=ZMz2eOsoDDs&feature=youtu.be 

3. mjesto: OŠ Marija Bistrica, prof. Alemka Mihalić Hubak:  https://www.youtube.com/watch?v=-KJMpbJFeig&feature=youtu.be 

nagrade

Učenici i nastavnici iz tri nabolje škole osvojili su set poklona na temu Shakespearea. Dramska skupina Gimnazije Županja također je imala čast nastupati u Hrvatskom narodnom kazalištu pred Njihovim kraljevskim visostima Princom od Walesa i Vojvotkinjom od Cornwalla za vrijeme njihova posjeta Hrvatskoj u ožujku ove godine. 

Podijelite sadržaj