Unlimited Access je program koji se provodi širom Europe, a osmišljen je u svrhu podrške najboljoj praksi naručivanja, kreiranja, širenja i izrade programa izvedbenih umjetnosti gluhih umjetnika i umjetnika s invaliditetom.

U suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples, kulturnim centrom Onassis Cultural Centre iz Grčke i Vo’Arte iz Portugala, te uz sufinanciranje European Union Culture Programme, British Council razvio je program nadahnut festivalom gluhih umjetnika i umjetnika s invaliditetom Unlimited koji je bio dijelom Cultural Olympiad in 2012.

Unlimited Access će:

  • podržavati najbolju praksu širom Europe u naručivanju, kreiranju i širenju izvedbenih umjetnosti gluhih umjetnika i umjetnika s invaliditetom
  • povećavati i poboljšavati transnacionalnu mobilnost gluhih umjetnika i umjetnika s invaliditetom u Europi te će podržavati predstavljanje kvalitetnih i inovativnih predstava
  • propitivati načine na koji se gleda na gluhe umjetnike i umjetnike s invaliditetom unutar širih europskih umjetničkih područja te će podržavati umjetnike u propitivanju i razvijanju vlastite prakse i šireg umjetničkog izraza
  • povećavati sudjelovanje publike i njeno uvažavanje umjetnosti osoba s invaliditetom
  • razvijati mogućnosti da gluhi umjetnici i umjetnici s invaliditetom širom Europe dobivaju rukovodeća mjesta u kulturi 

Partneri projekta Unlimited Access

Hrvatski institut za pokret i ples neprofitna je organizacija koja radi na pronalaženju i jačanju infrastrukturne podrške nezavisnom suvremenom plesu i kazalištu pokreta u Hrvatskoj. Institut je stvorio i promovirao nekoliko generacija hrvatskih plesnih umjetnika, doprinoseći u velikoj mjeri podizanju svijesti o suvremenom plesu u Hrvatskoj te je sklapao partnerstva u svrhu međunarodne kulturne razmjene i suradnje, osiguravajući sve veću prisutnost nove generacije hrvatskih plesnih djelatnika na međunarodnim tržištima. 

Najdugovječniji projekt Instituta je Tjedan suvremenog plesa, godišnji međunarodni festival, koji je od svog početka prije više od 30 godina predstavio više od 500 međunarodno proslavljenih umjetnika i skupina. Tjedan suvremenog plesa snažno je pridonio čvrstom pozicioniranju suvremenog plesa i njegovih novonastalih izraza na hrvatskoj kulturnoj sceni. 

Onassis Cultural Centre novi je kulturni prostor u Ateni koji ugošćava događanja i akcije čitavog spektra različitih umjetnosti, od kazališta, plesa, glazbe i vizualnih umjetnosti do pisane riječi. Naglasak stavljaju na suvremeni kulturni izraz, podržavajući grčke umjetnike, kultivirajući međunarodnu suradnju i obrazujući djecu i osobe svih dobi putem cjeloživotnog učenja. Pomoću umjetničke izvrsnosti u rasponu različitih umjetničkih oblika, namjera je OCC-a doprijeti do nove publike inspiriranjem novih pristupa i novih perspektiva. 

Vo ‘Arte Association rođena je iz želje da se proizvodi, otkriva i ojačava suvremena kreacija utemeljena na iznošenju umjetničkog izraza, razvijanju nacionalnih i međunarodnih projekata koji podupiru razmjenu i transdisciplinarno stvaranje. Vo’Arte promovira kreativni dijalog i kulturnu decentralizaciju, jačanje odnosa između zajednica i kultura, kao i porast i razvijanje nove publike. 

Vo’Arte je nedavno lansirala InArte, International Meetings of Inclusion through the Arts, seriju seminara, predstava, razgovora i radionica da bi ispitala i istraživala nove načine rada i suradnje s ljudima s invaliditetom pomoću kontakta s različitim oblicima umjetničkog izraza. InArte ne samo da umjetnost postavlja kao oruđe borbe za društvenu inkluziju nego također i kao sredstvo prihvaćanja različitosti kao dijela kreativnog procesa. 

Vanjske poveznice

Podijelite sadržaj