Tea Rukavina - Pobjednica FameLaba u Hrvatskoj 2015
Tea Rukavina - Pobjednica FameLaba u Hrvatskoj 2015 ©

Damir Tiljak 

FameLab je osmišljen da nadahne, motivira i razvija mlade znanstvenike i inženjere u javnoj komunikaciji znanosti i tehnologije.

Uspješna znanstvena komunikacija ima snagu da mijenja stereotipe, potiče zanimanje i, u konačnici, opravda javna sredstva uložena u znanstveno istraživanje.

Uloga Ujedinjenog Kraljevstva

Ujedinjeno Kraljevstvo je središte izvrsnosti znanstvene komunikacije, svjesno sve veće važnosti koju dostupnost znanosti širokoj javnosti ima za istraživače širom svijeta. 

Svake se godine finale međunarodnog natjecanja FameLab International održava na festivalu znanosti The Times Cheltenham Science Festival u Ujedinjenom Kraljevstvu. Državni pobjednici zemalja iz cijelog svijeta dolaze na festival kako bi pokazali svoju popularnoznanstvenu vještinu, družili se s drugim popularizatorima znanosti te učili od britanskih stručnjaka na ovom polju.

Povijest

Od svog rođenja na festivalu znanosti The Times Cheltenham Science Festival 2005. godine, FameLab je izrastao u vodeće natjecanje u znanstvenoj komunikaciji.

Partnerstvom s British Councilom koje je započelo 2007. godine,  natjecanje je poprimilo globalnu dimenziju, a u njemu je dosad sudjelovalo više od 5000 mladih znanstvenika i inženjera u preko 25 zemalja. U 2015. godini FameLab i dalje raste, i sve je više zemalja koje se pridružuju natjecanju.

FameLab u Hrvatskoj

FameLab u Hrvatskoj  održava se od 2007. godine te je uz potporu lokalnih partnera i sponzora organizirano sedam natjecanja na nacionalnoj razini s regionalnim prednatjecanjima u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu:

  • 96 osobe plasirale su se u završno natjecanje i prošle trening iz komunikacijskih i prezentacijskih vještina i odnosa s medijima koji vode britanski i hrvatski stručnjaci.
  • 200 osoba sudjelovalo je na natjecanju.
  • 1,600 osoba uživo je gledalo završna natjecanja FameLaba u Zagrebu.
  • stotine tisuća ljudi imalo je priliku gledati, slušati ili čitati o FameLabu u medijima. 

Pogledajte izlaganja dosadašnjih hrvatskih finalista FameLaba na našem YouTube kanalu.

Poledajte projekt na djelu.

Podijelite sadržaj