Engleski za vještine

Namjera projekta "Vještine za zapošljavanje u turizmu i ugostiteljstvu" bila je potaknuti pozitivne društvene promjene u hrvatskom društvu i inkluziju dugoročno nezaposlenih žena povećanjem zapošljivosti 42 sudionice uz promicanje društveno odgovornog poslovanja i društvenog poduzetništva među poslodavcima u sektoru turizma i ugostiteljstva. "Vještine za zapošljavanje u turizmu i ugostiteljstvu" sufinancirala je Europska unija, a projekt se provodio u partnerstvu s Nacionalnom udrugom obiteljskih i malih hotela, Bluesun Hotelima i Ženskom grupom Karlovac “Korak” te u suradnji s Ministarstvom turizma i regionalnim uredima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz Karlovca, Siska i Kutine.

Koji je bio cilj projekta?

Cilj projekta bio je potaknuti i motivirati sudionice kako za zapošljavanje, tako i za preuzimanje aktivne uloge u vlastitim zajednicama, povećanjem radnih vještina kroz edukacije te stjecanjem iskustva putem prakse u partnerskim hotelima.  

Istovremeno su partnerski hoteli, članovi Udruge obiteljskih i malih hotela i hoteli lanca Bluesun, potaknuti da počnu ili nastave prakticirati društveno odgovorno poslovanje ili društveno poduzetništvo u svojoj poslovnoj praksi.

O čemu se u projektu radilo?

Četrdeset dvije sudionice projekta pohađale su tečaj engleskog jezika za turizam i ugostiteljstvo te edukaciju o brizi o gostima i obuku za pomoćna zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu (sobarice, čistačice, pomoćne kuharice i konobarice) kao i trening za osnaživanje i umrežavanje.

Nakon edukacije sudionice su provele mjesec dana na praksi u partnerskim malim i obiteljskim hotelima ili velikom hotelskom lancu. Tako su dobile znanja i vještine kao i radno iskustvo koje im pomaže da premoste prepreke do potencijalnih poslodavaca.

Tko su bile sudionice projekta?

Sudionice projekta bile su dugotrajno nezaposlene žene u dobi od 25 do 54 godine iz Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije s niskom ili neodgovarajućom stručnom spremom, korisnice pomoći i usluga u sustavu socijalne skrbi. Sudionice su odabrali naši suradnici iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz područnih ureda u Karlovcu, Sisku i Kutini te partnerice iz Ženske grupe Karlovac.

Priručnik za brzi početak

Priručnik za brzi početak: Društveno odgovorno poslovanje i društvenopoduzetnički pothvati u turizmu autora Tea Petričevića nastao je u okviru projekta Vještine za zapošljavanje u turizmu i ugostiteljstvu kao aktivnost promocije društveno odgovornog poslovanja i društvenog poduzetništva u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Priručnik predstavlja društveno odgovorno poslovanje (DOP) i društvenopoduzetničku praksu u turizmu kao alate održivog rasta. Daje pregled dvadesetak recentnih primjera dobre prakse u EU-u i Hrvatskoj i donosi tridesetak jednostavnih i lako primjenjivih uputa i preporuka za primjenu načela DOP-a za poslovne subjekte u sektoru turizma. Dodana je vrijednost priručnika u mogućnosti prilagodbe potrebama poslodavaca iz raznih sektora i industrija.

DOP je primjer inovativne poslovne prakse temeljene na održivim metodama za poticanje pozitivnih društvenih promjena i socijalne uključenosti. DOP i društvenopoduzetnička praksa potiču gospodarsko osnaživanje socijalno ugroženih i marginaliziranih skupina te podržavaju okoliš i gospodarski razvoj.

DOP je uvršten među prioritete Nacionalne strategije za razvoj civilnog društva. DOP se uklapa i u Strategiju poticanja inovacija RH 2014. - 2020., kao i Strategiju razvoja turizma RH do 2020. godine.

Promocija priručnika održala se na radionicama u Splitu (24. studenog 2014.), Karlovcu (25. studenog 2014.) i Motovunu (26. studenog 2014.), a u sklopu radionice organizirano je i predavanje britanskog stručnjaka Cliffa Southcombea iz Social Enterprise Europe, jednog od pokretača koncepta društvenog poduzetništva u Velikoj Britaniji.

Priručnik za brzi početak jedinstven je utoliko što slična publikacija na hrvatskom jeziku ne postoji. Možete ga preuzeti na dnu stranice.

Želite saznati više?

Pratite našu internetsku stranicu i društvene medije za najnovije informacije ili nam pošaljite poruku na Rosana.Besednik@britishcouncil.hr

Ovaj projekt podržava Europska unija. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost British Councila i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledište Europske unije.

Vanjske poveznice

Podijelite sadržaj