Special arrangements HR

British Council se trudi osigurati da se sa svakim od kandidata postupa pravedno i objektivno te da im se pruže optimalni uvjeti za polaganja ispita. British Council može osigurati posebne uvjete i odgovoriti na posebne zahtjeve da bi omogućio kandidatima pristup testom centru, razumijevanje pitanja i ispunjavanje ispitnih zadataka. 

Ako su vam potrebni posebni uvjeti za polaganje ispita, molimo da odmah kontaktirate ispitni centar zbog savjetovanja te slijedite dolje navedene upute za svaki od ispita. Raspoloživost posebnih uvjeta ovisi o ispitnoj komisiji pa će kandidati u nekim slučajevima biti izuzeti od nekih dijelova ispita zbog invaliditeta ili drugih poteškoća. Molimo vas da imate na umu da dokumenti sa zahtjevima za posebnim uvjetima neće biti prihvaćeni nakon završetka roka prijave. 

Posebni uvjeti polaganja ispita uključuju posebne uvjete polaganja za kandidate s mucanjem ili drugim govornim preprekama, ne samo posebne uvjete za kandidate s oštećenjem vida ili sluha. Ukoliko je kandidat u invalidskim kolicima ili ima bilo kakvo trajno ili privremeno oštećenje mobilnosti, ispit možemo organizirati na pristupačnom mjestu ili zasebno za kandidata ukoliko za to postoji potreba. Molimo vas da ozbiljno shvatite posebne uvjete polaganje te se posavjetujte s nama ukoliko imate bilo kakvih pitanja prije nego što prijavite ispit.

POSEBNI UVJETI MOGU SE OMOGUĆITI ZA:

IELTS ispite

IELTS ispit osmišljen je tako da bude pravedan. Znanje engleskog jezika ocjenjuje se objektivno bez obzira na mogući invaliditet kandidata. Činimo sve što je u našoj mogućnosti kako bismo udovoljili posebnim potrebama kandidata s invaliditetom. Potrebno je samo da kandidati s posebnim potrebama pri prijavi ispita dostave liječničku potvrdu staru najviše dvije godine.

Ukoliko kandidat ima oštećenje vida možemo osigurati povećanje teksta ispita i ispit na Brailleovom pismu ili pomoćnika koji će napisati odgovore pomoću programa za obradu teksta za Brailleovo pismo. 

Ako kandidat ima oštećenje sluha možemo osigurati posebnu opremu za pojačavanje zvuka ili verziju modula slušanja za čitanje s usana. 

Za poteškoće u učenju, na primjer disleksiju, možemo osigurati program za obradu teksta, softver koji se aktivira pomoću glasa ili dodatno vrijeme za testove čitanja i pisanja. 

Bez obzira kakve potrebne imali, molim vas da nam se javite što je moguće radnije kako bismo ih raspravili. Vaš upit mora biti popraćen originalnom liječničkom dokumentacijom ne starijom od 2 godine i dijagnozom napisanom na engleskom ili latinskom jeziku. 

Ako vam je potrebna prilagođena verzija ispita molimo vas da nas kontaktirate tri mjeseca prije datuma polaganja ispita. Razdoblje od tri mjeseca potrebno je zbog pripreme prilagođene verzije ispita.

Ako okolnosti zahtijevaju posebne administrativne uvjete, na primjer dodatno vrijeme za rješavanje testa, kontaktirajte nas barem osam tjedana prije datuma ispita. Trebate pribaviti liječničku potvrdu izdanu unutar posljednje dvije godine. 

**Potrebno nam je do 3 mjeseca da bismo pripremili ispit u posebnim uvjetima.**

Stručni i sveučilišni ispiti

U većini slučajeva zbog zahtjeva za posebnim uvjetima morat ćete izravno kontaktirati svoju ispitnu komisiju ili sveučilište. Ispitna komisija kontaktirat će British Council te vas obavijestiti o odobravanju vašeg zahtjeva.

Ako ste se prijavili na naš ispit možete nas kontaktirati u vezi zahtjeva za posebnim uvjetima. Morat ćete pribaviti liječniku potvrdu izdanu unutar posljednje dvije godine.

Koje dokumente moram priložiti?

Uz vašu prijavu morate priložiti liječničke nalaze koji trebaju zadovoljiti sljedeće kriterije:

 • moraju biti čitki i napisani na engleskom ili hrvatskom jeziku
 • moraju biti originalni dokument sa zaglavljem te sadržavati ime, odgovarajuće kvalifikacije i potpis ovlaštenog liječnika
 • moraju davati jasnu izjavu o invaliditet kandidata
 • moraju objasniti na koji način invaliditet opravdava posebne uvjete. 

Liječnički nalazi moraju biti navedeni u obliku izvještaja napisanog u razdoblju ne duljem od dvije godine prije datuma ispita.

Kakvu vrstu podrške mogu dobiti?

Imate li oštećenja sluha ili vida vjerojatno zadovoljavate uvjete za prilagođene ispitne materijale koji uključuju:

 • ispite na brajici (Stupanj 1/kraćene ili Stupanj 2/nekraćene)
 • povećanje teksta: formata A4 s debelo otisnutim fontom veličine 18 ili formata A3 s fontom veličine 15.5
 • materijali za slušanje: CD za posebne potrebe ili test s čitanjem s usana
 • materijali za govorenje: podsjetnik na brajici, podsjetnik s krupno tiskanim tekstom ili krupno tiskani vizualni podsjetnik

Imate li disleksiju ili tjelesne poteškoće možete zatražiti posebne administrativne uvjete uključujući:

 • dodatno vrijeme: 25-100 posto dodatnog vremena ovisno o potrebi
 • nadzirane odmore tijekom ispita
 • upotrebu kompjutora
 • pomoćnika (osobu koja će zapisivati vaše odgovore)
 • čitača
 • pisača ili prepisivača (doslovni transkript)
 • test govorenja: standardna struktura, s „lažnim partnerom“ ili individualni ispit
 • posebno nadziranje.
Podijelite sadržaj